het gevolg van loslopende honden in natuurgebieden

Hennie ter Hogt woont aan de rand van het Haaksbergerveen waar hij een hertenkamp heeft.Hij verloor verschillende keren herten ten gevolge van loslopende honden .
Sternet (Ton en ik) zocht hem op om hem daarover te interviewen in de hoop dat mensen gaan beseffen wat een hond ( wild is snel opgeschrikt en bang ) voor schade kan aanrichten .

Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren op en vluchten weg.
Herten, reeën, wilde zwijnen, hazen, dassen en andere zoogdieren, raken snel in paniek van honden. Ze slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een honden. Soms lopen ze zich letterlijk dood op wegen of tegen prikkeldraad. Daarbij worden er jaarlijks meerdere reeën en andere dieren verwond of doodgebeten door jagende honden.

14 gedachten over “het gevolg van loslopende honden in natuurgebieden

 1. Goed, dat jullie daar aandacht aan besteden. Afgelopen zaterdag waren we getuige van mogelijke gevolgen van loslopende honden. Een boxer viel een andere hond aan….vreselijk. de eigenaar van het slachtoffer kon niet anders dan de boxer een flinke mep met de riem geven, wat hielp. De eigenaresse van de boxer probeerde wanhopig haar hond te pakken te krijgen …het liep goed af maar het vrouwtje van het slachtoffer en ik stonden om het hardst te trillen 😭

  Like

 2. Goed dat jullie daar eens over filmen…het gebeurt niet alleen bij een hertenkamp, maar ook in de vrije natuur. Ook in het bos de hond vast.
  Trouwens leuk om ook eens je stem te horen… 🙂 🙂 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Misschien een enigszins warrig verhaal met gefingeerde namen uit een item dat ik in 2008 heb gemaakt maar wel waar gebeurt

  Vandaag even naar het bos geweest, om precies te zijn, het gedeelte van het bos waar honden los mogen rennen. Dat is leuk zou je zeggen. Fijn wandelen met het hele gezin samen met de honden. Nu kwam ik laatst Pietje tegen met zijn pitbull en daar kwam Puk ook met zijn teckel. Iedereen begroet elkaar vriendelijk, ook de hondjes. Totdat de pitbull van Pietje de teckel van Puk eventjes in de mond neemt met als gevolg dat Puk de pitbull van Pietje onder z’n noten begint te schoppen. Dat vind pietje niet leuk. Dus Pietje geeft Puk een muilpeer. Dat vinden de echtgenotes op hun beurt weer niet eerlijk en beginnen aan elkaars haren te trekken en ik ben zo ademloos geboeid door dit koddige tafereeltje dat ik helemaal vergeet bewijsmateriaal te verzamelen, terwijl ik mijn camera bij me heb. Stom he? Dan vraag ik me af, heeft nou iemand iets geleerd? Nou nee dus, want laatst zag ik Puk weer in het bos met zijn gezinnetje Inclusief de loslopende rondsnuffelende Befteckel. Soms zie je ook wel eens iemand die van zijn handen een soort megafoon maakt en luidkeels om Hektor begint te brullen. Hektor heeft het veel te druk met het terroriseren van andere slecht luisterende viervoetige vriendjes. Maar Rudolf Rendier die het goddeloze lef heeft om toch deze contreien te betreden heeft geen ander keus dan het op een rennen te zetten. Ook nabij gelegen boeren klagen steen en been. Zij moeten hun weilanden ombouwen tot concentratiekampen om de slecht luisterende Vrolijke vriendjes bij hun schapen weg te houden. Jaja, het is bij mooi weer een drukte van jewelste daar in het bos met al die wandelende, natuurgenietende, blije gezinnetjes met hun vrolijke, slecht luisterende, naar elkaar happende viervoeters.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik kan me helemaal aansluiten bij bovenstaand verhaal. Het is helemaal duidelijk; niks warrig. De laatste weken heb ik op facebook bijna elke dag een berichtje gezien dat reeën of schapen, drachtig of met jonge lammeren werden afgemaakt door de o zo lieve Fikkies die zoiets nooit doen. Ik begrijp werkelijk niet waarom het zo moeilijk is om je aan regels te houden. In het verkeer rijden we toch ook rechts en gaan we niet standaard door rood licht?
   Eveline, het is goed dat je hier aandacht aan besteed.

   Geliked door 1 persoon

  • Ik herinner me nog de commotie toen de plannen gesmeed werden om de baasjes de hondepoep mee te laten nemen. Inmiddels is dat een gewoonte geworden, wij vinden nooit meer hondenpoep. Zo zou het in de natuurgebieden ook moeten zijn ,hondeneigenaren zouden het normaal moeten gaan vinden dat er rust heerst. Hier in het dorp zijn mooie speelweides voor honden waar ze naar hartelust kunnen rennen zonder schade aan te richten.

   Like

 4. Inderdaad heel goed dat jullie hier aandacht aan besteden.
  Ik zie heel vaak de gevolgen van loslopende honden voor de natuur, helaas. Talloze verstoorde nestjes en jonge dieren, gebeten (kleine) wilde dieren etc. Zoveel dierenleed dat voorkomen kan worden als mensen hun hond gewoon aan de lijn houden. 😦

  Geliked door 1 persoon

zeg het maar.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s